Uncategorized

TTVK:n “tehoisku” takavarikoi 9-vuotiaan tietokoneen

By November 21, 2012 21 Comments

Aamulehti uutisoi helmikuussa: Satojen eurojen maksut Chisun levyn laittomasta imuroinnista.

“28 suomalaista on saamassa satojen eurojen vahingonkorvausvaatimukset yhden Chisun albumin lataamisesta.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK teki viime syksynä tehoiskun ja selvitti, ketkä kaikki olivat ladanneet Bittorrent-tekniikalla laittomasti Chisun albumin Kun valaistun. Albumi tuli myyntiin lokakuussa ja jo viikkoa myöhemmin se oli jaossa esimerkiksi Pirate Bayssa.
[…]

TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen sanoo, että tässä oli kyse muiden piraattimateriaalia lataavien pelottelusta. Jos yksikin 28:sta kieltäytyy maksamasta korvauksia, TTVK harkitsee rikosilmoitusta.”

Seuraavassa Facebookista copypastettu A.N:n kertomus edellämainitusta tehoiskusta. Postaus on ainakin toistaiseksi julkinen ja löytyy täältä.

“No niin, seuraa pitkä ja tyhjentävä kertomus viitaten aikaisempaan päivitykseen.
Kaikki alkoi noin vuosi sitten, kun tyttäreni kysyi mistä löytäisi ihailemansa Chisun uuden levyn kappaleita koe kuunteluun, kun ei vielä säästetyt rahat riittäneet CD-levyn ostoon? Tyttö oli säästänyt jo jonkin verran, ja koulukavereilla levy kuulema jo oli.

Olin lähdössä töihin tuona lauantaisena iltapäivänä, tuttuun tapaan jo hieman aikataulusta myöhässä, joten näytin tytölle muutaman eri hakukoneen, ja viitteet mitä niihin piti kirjoittaa. Seuraavana ehtoona sitten tyttö valitteli löytäneensä kyllä kappaleita, mutta ei saanut niitä jostain syystä toimimaan. Jotain oli kuuleman mukaan saanut “ladattuakin”, mutta kappaleet eivät tuottaneet kuin virhe-ilmoituksia tietokoneen näytöllä. Ei sydän kestänyt tuota pienen ihmisen tuskaa, joten marssimme paikalliseen prismaan, ja ostin tytölle tuon Suomen ykkösartistin CD:n.

Sitten viime keväänä sain sähköpostin joltain asianajajalta, joka ilmoitti minulle vaativansa korvauksen laittomasti levittämästäni äänitallenteesta, jota olin hänen mielestään levittänyt Pirate Bay- nimisessä tiedostojenjako domainissa. Piti maksaa 600 € ( KUUSISATAAEUROA) tilille (tilinumero oli mukana?!), ja allekirjoittaa vaitiolosopimus, jonka mukaan en saa kertoa tästä mihinkään / kenellekkään koskien korvaus summaa, määrää tai syytä. Ensivaikutelma oli vahva nigerialaistyyppinen-kirje, mutta avattuani liitetiedostot ja tarkistettuani taustat tästä “asianajajasta”, vastasin kuitenkin sähköpostiin kysyen noin lyhennettynä, että mistä vitusta nyt oli kysymys?

No eipä se vastaus muuttunut mihinkään, eli maksa kuusisataa, allekirjoita vaitiolosopimus, tai hän harkitsee syytteen nostamista. Kun sitten minulle valkeni tämä yhtälö, eli tyttäreni-googlaus-Chisu-Pirate Bay-Kappaleet koneella (jotka ei siis edes toimineet), ja tämä “ansa” jonka he olivat levy-yhtiön, poliisin ja elisa:n kanssa tehneet, laitoin tyhjentävän vastineen tapahtuneesta selittäen miten on (saattanut) käydä. Mukaan liitin valokuvat ostamastamme CD-levystä ja vielä Chisun keikkaliput, jolla olimme tyttäreni kanssa menossa.

Tietysti käytin myös kirjallista verbaliikkaani ihmetellen tapahtunutta ja mielestäni epäoikeudenmukaista rahastamisyritystä, sekä termiä “jakanut laittomasti”, mikä pahimmassakin tapauksessa olisi pitänyt tarkoittaa “Ladannut laittomasti”, tosin muistetaan nyt että kyseessä oli tuolloin 9-V tyttäreni, jonka tietotekniikan osaaminen riitti juuri ja juuri internetin avaamiseen.

Kieltäydyin maksamasta kuuttasataa euroa vain siitä hyvästä, että 9-V tyttäreni oli ladannut ostotarkoituksella muutaman kappaleen koneelleen. Tarjouduin sen sijaan laittamaan muutaman huurteisen sekä hänelle että Christellille, jos sattuisivat painobaarissa poikkeamaan. Piste.

Kun sitten ei siihen sähköpostiin enää mitään vastausta lakimieheltä kuulunut, ajattelin että tuollakin instanssilla on sen verran maalaisjärkeä, että keskittyvät niihin “oikeisiin” rosvoihin ja tiedostojen jakajiin, ymmärrettävistä syistä. Asia jäi kuitenkin vaivaamaan, joten otin taustoista selvää, ja kävi ilmi että nämä instanssit olivat ITSE LADANNEET TUON CHISUN LEVYN NETTIIN, ja kyttäsivät siellä ketkä bittinikkarit alkavat sitä laittomasti lataamaan!!!??? Eli sama tavallaan kun heität lompakon kadulle ja jos joku ottaa sieltä rahat, niin nostat syytteen varkaudesta kun poliisit seisovat vieressä? Tyttäreni lisäksi oli 82 eri IP-osoitetta jotka saivat samat maksu,- ja salassapito vaatimukset kuin minä. Homma siis huipentui tänä aamuna kun kaksi talousrikospuolen konstaapelia soitti ovikelloa klo 08.17 kotietsintälaput käsissään ja vaativat tyttäreni tietokonetta mukaansa. Kun unenpöpperössä tuumasin että olisiko minun nyt aika soittaa asianajajani paikalle, totesivat he sen olevan lopputuloksen kannalta turhaa, kone lähtisi tutkintaan joka tapauksessa. (Siis tästä “latauksesta” on jo vuosi aikaa…???). Vielä ennen poistumistaan asunnosta tyttäreni kone kainalossa, sanoi tuo konstaapeli minulle että “jos maksat sen korvaus summan, joka ei heidän “tietääkseen” ole “edes” nelinumeroinen, tippuvat heidän hanskansa tämän jutun suhteen välittömästi, eli eikö olisi vain kaikkien kannalta helpompaa jos maksaisin sen pikimmiten??? Siinä vaiheessa viimeistään leukani loksahti kolahtaen eteisen lattialle, enkä ollut enää varma olenko hereillä vai unessa?

Siis tämä jutun tutkija, rivien välistä suositteli, että tyhjennän lompakkoni ja pidän perhettäni nälässä seuraavat kaksi viikkoa, jotta he saisivat tämän jutun pois käsistään? Mitä Vi…a, näinkö se hoituu? Kykenisin siis välttämään oikeusmurhan jos jättäisin tänä vuonna joulun väliin (600 €)? Mitä tehdä, kertokaa se nyt minulle jos osaatte neuvoa viisaasti? Itselläni jokainen solu huutaa että tämä pitää viedä loppuun asti, eihän Suomen sivistyneessä oikeusvaltiossa tälläinen oikeusmurha ja vedätys ole mahdollista!? Vai onko?

Jokainen joka minut tuntee tietää miten tuen musiikkia, muusikoita, elävää musiikkia ja taiteita, maksan reiluja keikka korvauksia bändeille ja muusikoille, arvostan heidän raskasta ja haastavaa työtään ja näytän sen myös. Olen auttanut muusikoita vaikeina aikoina taantumassa, kun muut eivät ole buukanneet keikkoja, maksanut kottia ja palkkiot AINA ajallaan ja sovitusti.
Olen pitänyt huolta ettei yksikään muusikko, näyttelijä tai keikalla ollut taiteilija ole lähtenyt pois tyhjin vatsoin tai ilman rahaa, olen jopa tarjonnut yösijan kauempaa tulleille artisteille. Sen päälle olen maksanut Gramexit, teostot yms. pennilleen ja aina ajallaan. Jokainen omistamani CD-levy ja video on alkuperäinen, moni on sanonut että olen tyhmä kun ilmaiseksikin saisi, mutta olen aina pitänyt periaatteestani kiinni, eli artistin on saatava palkkansa. Tämä ei liity nyt tähän tapahtuneeseen, mutta nyt alkaa siis mennä usko tähän järjestelmään, näihin instituutioihin ja valitettavasti myös koko homman järjellisyyteen.
Raastuvassa sitten kai tavataan, vaikka todella järjettömältä se kuullostaa. Olen siis tyttäreni kanssa siirtymässä lain pimeälle puolelle. Luulisi että poliisillakin olisi noita oikeita rosvoja jahdattavaksi, ennen kaikkea näinä aikoina myös siellä talousrikos-puolella? Syyllinen(kö)?”

21 Comments

Leave a Reply