Uncategorized

Gramex raottaa verhoa tulevan DJ-lisenssiuudistuksen tiimoilta

By October 1, 2012 No Comments

Gramex pääkirjoitus
(Klikkaa kuvaa lukeaksesi artikkelin isompana)

Gramexin Lauri Kaira kirjoittaa viimeisimmässä Gramexin asiakaslehdessä tulevasta DJ-lisenssiuudistuksesta. Pääasiassa aihealue pyörii jo päivitetyn liikunnanohjaajalisenssin ympärillä, mutta muutamia DJ:itä läheltä liippaaviakin pointteja on.

Liikunnanohjaajien kohdalla maksu on mahdollistettu niin, että kuntosalit voisivat hoitaa maksut tulevaisuudessa liikunnanohjaajien sijaan. On todennäköistä, että Gramex pyrkii, että tulevaisuudessa ravintolat hoitaisivat DJ:iden sijasta DJ-lisenssimaksut samaan tapaan.

Ongelmalliseksi tämän mallin erityisesti DJille tekee vaihtuvat työpaikat. Jos DJ kiertää useissa ravintoloissa soittamassa ja niistä yksi kieltäytyy maksamasta lisenssiä DJ:n puolesta, joutuisi DJ tällöin hankkimaan lisenssin itse. Lisenssikäytännön yksinkertaistamisen tai poistamisen sijaan Gramex siirtää tälle taktiikalla lisensseistä aiheutuvat erimielisyydet ravintolan ja DJ:n välille uudistamatta käytännössä tuotettaan lainkaan.

Artikkelissa puhutaan, että “DJ-porukan kanssa keskustelut etenevät hyvässä hengessä”. Mikä tämä “DJ-porukka” mahtaa olla? Tätä ihmeteltiin myös Facebookissa olevassa DJ-groupissa, joka kattaa varsin suuren osan tämän hetken aktiivisimpia suomalaisia DJitä. Gramex ei ole tietääkseni ollut yhteenkään heistä yhteydessä.

Kaira kirjoittaa: “Gramexissa odotetaan nyt innolla miten kenttä ottaa uudet ideat vastaan.” Ehkä tässä puhutaan liikunnanohjaajista, ehkä DJistä, mutta artikkelin pohjalta jää hieman epäselväksi, mitä ne “uudet ideat” loppujenlopuksi ovat. Ottamalla mukaan uusia maksuvaihtoehtoja ja uusia maksajia, Gramex monimutkaistaa lisenssiviidakkoa entisestään.

Katson tarpeelliseksi, että lanseeratessaan DJ-lisenssiuudistuksen, Gramex ottaisi julkisesti kantaa miksei yhteistä lisenssiä Teoston kanssa ole pystytty luomaan ja miten Gramex aikoo tilittää DJiltä kerätyt rahat oikeille artisteille. Näiltä osin suosittelen tutustumaan Argumentteihin DJ-lisenssimallin poistamisen puolesta.

Leave a Reply