Uncategorized

Teostoa tapaamassa

By February 9, 2009 March 2nd, 2009 10 Comments

Teosto kutsui pari viikkoa sitten Miika Kuisman ja minut puhumaan tämän päivän DJ-kulttuurista ja ongelmista, joita Teoston DJ-lupa ja muut käytännöt ovat aiheuttaneet.

Tapaaminen oli vain tunnin mittainen ja siihen piti käytännössä puristaa huima määrä asiaa – ohessa ulkomuistista lyhyesti käsitellyt ja esillenousseet aiheet, meidän näkökulmamme ja Teoston vastineet.

Yhteenvetona tapaamisesta voidaan todeta, että Teosto vaikuttaa erittäin halukkaalta tuottamaan parempia ja toimivampia DJ-paketteja ja ennenkaikkea kuuntelemaan DJitä tässä asiassa.
Tulemme Miikan kanssa todennäköisesti vierailemaan Teostossa vielä useamminkin lähitulevaisuudessa.
Kaikki kysymykset, palaute, ideat ja vinkit ovat erittäin tervetulleita.

Aihe:
DJ on Teostolle ennenkaikkea käyttäjäasiakas, mutta DJ:t näkevät itsensä enemmän musiikin myynnin edistäjinä ja markkinoijina kuin vain musiikin “käyttäjinä”.

Teoston kanta:
Promootio on noussut viime vuosina vahvasti esille myös Teostossa ja Teoston tarkoitus ei ole estää musiikin promootiota. Kuitenkin käytännössä kaikki tahot voisivat sanoa “promotoivansa” musiikkia. Ajatus ei ollut Teostolle uusi (asia on esitetty usein radiomusiikista puhuttaessa), mutta DJiden yhteydessä lähtökohta oli uusi ja tullaan ottamaan huomioon, kun asiassa edetään.

Aihe:
DJ:t jakavat/promotoivat omaa ja muiden musiikkia tapahtumissa, miksauksissa, podcasteissa, nettiradioissa jne. Tällä toiminnalla on useimpien artistien ja labelien hiljainen hyväksyntä.

Teoston kanta:
Tekijäasiakkaat saavat laittaa omia kappaleitaan omille sivuilleen ilmaiseksi ja vapaasti (koskee vain kustantamattomia kappaleita).
Miksaukset, podcastit ja vastaavat ymmärrettiin osaksi DJ-kulttuuria, vaikkeivat ne täytäkään Teoston näkökulmasta luvanvaraisen toiminnan rajoja.
Tämä ei ollut varsinainen tapaamisessa käsitelty asia, mutta koska aihetta on spekuloitu foorumeilla ja vastaavissa keskusteluissa, mainittakoon, että keskusteluissa tuli hyvin selväksi, että Teosto ei ole kiinnostunut DJ-miksauksista ja vastaavista siinä mittasuhteessa, että olisi valmis viemään asiaa eteenpäin. Päinvastoin – puheista kävi ilmi, että Teosto haluaisi päästä pois tästä mörkö-kuvasta, joka (varmastikin osittain RIAA:n esimerkin myötä) on syntynyt viime vuosien aikana. Mikäli tällainen toimia vaativa tapaus kuitenkin tulisi esiin, pyrittäisiin asiasta huomauttamaan ja keskustelemaan ja vasta viimeisenä keinona käyttämään oikeudellisia toimenpiteitä.

Aihe:
RadioDJ:t tekevät käytännössä samaa työtä kuin ravintolaDJ:t (= soittavat musiikkia julkisesti yleisölle). Radio maksaa Teostolle lupamaksuja ja ravintolat maksavat Teostolle lupamaksuja. Miksi ravintolaDJ joutuu edelleen maksamaan lupamaksuja Teostolle, mutta radioDJ ei?

Teosto:
Ravintola maksaa musiikin esittämisestä, mutta radio maksaa musiikin esittämisestä ja tallentamisesta. Näin ollen tallentamismaksut jäävät DJ:n maksettaviksi.

Aihe:
Onko Teosto ottamassa nettistreamien ja verkossa levitettävän materiaalien hinnoittelussa huomioon musiikin laadun? Tällä hetkellä 320kbps streamista joutuu maksamaan saman hinnan kuin 32kbps streamista.

Teosto:
Ajatus on uusi ja hyvä ja käyttömahdollisuudet tullaan selvittämään.

Aihe:
Jos on ostanut elämänsä aikana tuhansia vinyylilevyjä ja haluaisi muuttaa ne digiformaattiin soittaakseen niitä julkisesti, miksi siitä pitäisi maksaa Teostolle?

Teosto:
Tätä perustellaan käytettävyyden lisääntymisellä ja sen tuomalla lisäarvolla.
Kysyttäessä, miksi Teostolle joudutaan maksamaan tuplasti (mekanisointimaksu ja CDr-levyn kasettimaksu), kun mp3 siirretään CDr-levylle, kävi ilmi, että ammattimaisesti levyjä soittavien ei tarvitse maksaa lainkaan yksityiseen kopiointiin tarkoitettuja kasettimaksuja laitteista, jotka on tarkoitettu DJ-toimintaan.
Tämä koskee MP3-soittimia, CD-r ja DVD-r -levyjä jne. Näitä rahoja voi hakea takautuvasti Teostolta tai hankkia tunnuksen, jolla tietyistä liikkeistä voi ostaa suoraan kasettimaksuttomia CD-levyjä tai muita tuotteita. Lisää tietoa www.hyvitysmaksu.fi.
Mekanisointimaksua ei tarvitse maksaa, mikäli soitat kappaleen siltä kovalevyltä, johon se on alunperin ladattu. Teosto on tietoinen, että tulot tästä maksusta tulevat hiipumaan tulevaisuudessa, kun kovalevyiltä soittaminen yleistyy. Sen sijaan digitaalinen soittaminen ei sulje pois Gramexille suoritettavaa maksua.

Aihe:
Teoston ja Gramexin DJ-sopimukset ovat epäselviä, liian aikaavieviä ja monimutkaisia (käytimme esimerkkinä Gramexin 3000:n raidan raportointipyyntöä).

Teosto:
Teosto haluaa yksinkertaistaa mahdollisimman paljon teosten raportointia. Teosto selvittää mahdollisuutta, että mp3-kaupoista saadut kuitit (esim. Beatport) riittäisivät suoraan raportoinniksi erillisten excelien täytön sijaan. Ongelmana tällä hetkellä on, että mp3-kaupoista ladattavat tiedostot ja kuitit sisältävät liian vähän informaatiota teoksen tunnistamiseksi Teoston kriteerein.
Teosto ja Gramex toimivat täysin erillään (ei yhteisiä kokouksia mistään aiheista), vaikka monet asiat sivuavatkin molempia järjestöjä. Tämä hankaloittaa ehdotetun universaalin DJ-luvan mahdollistamista. Teoston ja Gramexin yhteinen DJ-lupa nähdään epätodennäköisenä, vaikka samantyyppinen ratkaisu on pystytty luomaan esimerkiksi Yleä varten (kappaleista täytetyt tiedot tarvitsee täyttää vain kerran, jolloin järjestelmä lähettää ne sekä Gramexille että Teostolle).
Teosto toivoo DJ:iltä ideoita, jolla lupa-asiaa voitaisiin tehdä helpommaksi ja käytännöllisemmäksi. Ihanteellisessa tilanteessa rahat ohjautuisivat oikein klubeilla soitetuimmille elektronisen musiikin raidoille, jotka tällä hetkellä jäävät vaille huomiota.

Aihe:
Elektronista musiikkia täysin tai osittain soittavien yökerhojen Teosto-maksujen ohjaaminen oikeille artisteille.

Teosto:
Teosto selvittää “elektronisen musiikin” / “DJ-musiikin” tuomista kategorioihinsa (tällä hetkellä ko. yökerhot/artistit ovat kategoriassa “Pop/Iskelmä”). Tällöin yökerhot voisivat ilmoittaa esittävänsä tällaista musiikkia, jolloin rahat jakautuisivat edes hieman paremmin ko. artisteille. Teosto myöntää tämän olevan iso ongelmakohta.

Tulen lähiviikkoina selvittämään ja tarkentamaan tähän postaukseen kohtia, jotka tulevat uudelleenkäsittelyyn sähköpostivaihdon myötä.

Monet DJ-lupiin ja -toimintaan liittyvät ongelmat tuskin tulevat muuttumaan ja korjautumaan hetkessä, mutta ajatustenvaihdosta palaverin jälkeen kävi ilmi, että painetta muutokseen on.

Teosto tuottaa tapaamisesta Keynote-esityksemme ja muistiinpanojen pohjalta muistion, jonka kirjoitan auki tänne kun saan sen käsiini.

10 Comments

 • Pauli Huhtiniemi says:

  Hieno homma, että tätä asiaa on nyt oikeasti saatu vietyä eteenpäin ja että vastapuolikin tuntuu ymmärtävän, että kehitettävää on vielä paljon. Jään innolla odottamaan, miten homma kehittyy jatkossa!

 • Big up. Hauskaa huomata, että teette Miikan kanssa työtä alakulttuurimme hyväksi myös avaamalla keskustelua Teoston suuntaan ja että sieltä suunnasta ollaan myös liikkeellä rakentavassa hengessä.

 • akir0 says:

  Hienoa, että ootte päässeet juttusille ja esittämään soittajien ja musiikinharrastajien näkemystä!

 • Jussi Soro says:

  Hyvä juttu, mutta edelleen ihmetyttää tuon mekanisointimaksun selkeä puolustelu. Lisäarvon tuottaminen musiikille? Käsittämätöntä. Tuntuu, että homma lakaistaan maton alle periaatteella, ettei maksua joudu ikuisesti suorittamaan. Jos nytkään maksulle ei ole mitään järkiperusteita, niin miksi sitä vieläkin vaaditaan maksettavaksi?

 • Tassu Tassulainen says:

  Mikäs tuossa rahanahneudessa nyt niin ihmetyttää???
  Teoston toimitusjohtahan Katri Sipilän vuosipalkka on 154 000€, Gramexin Hannu Marttilan 111 000€. Kannattaa miettiä asiaa myös tältä kantilta.
  (http://www.marmai.fi/multimedia/archive/00027/Palkat_2006_27912a.pdf)

 • Heikki L says:

  Hyvä Juska ja Kuisma!!!
  Hienoa että jaksatte ajaa tälläisia asioita eteenpäin.

  BIG UPPP!!

 • Sami S says:

  Loistavaa!

  Muutenkin hyvä että kunnon keskustelun ja asiallisen kautta tämä hoitoon. Foorumeil o aina helppo itkee ja facebookkiin o helppo perustella kannanottogrouppeja jotka ei tee mitään =).

 • Sami H. says:

  Kiitos mielenkiintoisesta blogista! Mun mielestä Teoston uusi dj-sopimus on ihan kohtuullinen jos sitä mekanisointimaksua ajatellaan vaikkapa sen käytettävyyden ja tuottaman lisäarvon kautta (halvimmillaan 0,066 €/raita kertamaksuna) .

  Sen sijaan Gramexin uusi sopimus on suorastaan kuolinisku vinyylien digitoimiselle. 3000 raidasta joutuisi maksamaan joka vuosi 399€ ja kaikista 3000 yli menevistä raidoista 1,16 € / raita. Jos kaikki vinyylit digitoisin kovalevylle siitä tulis karkeasti arvioituna n. 10 000 raitaa, joka tekisi lupamaksuina pyöreästi 8500 € joka vuosi. Soitin ja tiedustelin asiaa dj-sopimuksista vastaavaavalta henkilöltä, niin hän totesi olevan toinenkin vaihtoehto maksaa mekanisointimaksu: jokaisesta mekanisoidusta raidasta maksetaan suoraan kertamaksuna 1,06 €, jonka jälkeen raitaa saa käyttää sopimuksessa olevalta tallennusalustalta ikusesti. Eipä tämänkään kovin edullinen vaihtoehto ole, kun pitäisi maksaa kaikkien raitojen digitoimisesta reilu 10 000 € :/

  Niinpä vielä Teostoakin enemmän kiinnostaisi Gramexin edustajien perinpohjainen haastattelu.

 • urpo says:

  Kysykääs miten käy, kun mekanisoi White label/promo lättyjä.. ?

  oisko nyt kuitenkin käynyt niin, että räkänokkia vedettiin hieman nenästä ja ‘pallo’ heitettiin DJ kunnalle.. ‘et jos ette parempaa pysty ehdottamaan.. niin näillä mennään’. Ja Koivuniemen Paula edelleen saa rahat, kun JussiS:n tai Kuisman remixit pyörii lautasil. ;)

  No hieno homma et joku vielä jaksaa yrittää tapella tuulimylläjä vastaan. :)

 • Jarkko Orava says:

  Joo hienoa että on saatu oikeat ihmiset (Sinä ja Miika) hoitamaan asiaa! Teosto tuskin on monenkaan dj:n paras ystävä, mutta parhaisiin tuloksiin tässä varmasti päästään asiallisella keskustelulla. Ja nimenomaan tässä tarvitaan teidän kaltaisia ihmisiä, jotka tietävät asiasta tarpeeksi ja osaavat esittää asiansa oikein. Lisäksi teillä kuitenkin on aika paljon vaikutusvaltaa ja tunnettuutta ainakin elektronisen musan skenessä.

  Suhtautumiseni tämän asian nykytilaan koheni huomattavasti luettuani tämän. Hyvä pojat.

Leave a Reply