Entertainment

PC vai Mac?

By December 20, 2005 No Comments

Reliable sources have further confirmed recently to Think Secret that new iBooks and Mac minis—as well as iPod shuffles—will debut at Macworld Expo San Francisco next month.
Think Secret

Olen odotellut innolla uusien iBookkien tuloa markkinoille ja toivonut huhujen pitävän paikkansa tammikuun julkaisun suhteen. Toivon todella, että Applen siirtyminen yhteistyöhön Intelin kanssa pudottaisi kannettavien hintaa, kuten aiemmin huhuttiin ja että hinnanpudotuksesta huolimatta mallit pysyisivät vähintäänkin yhtä tehokkaina.

Tarvitsen kannettavaksi tehokkaan ja vakaan työkoneen, jolla hoituu perusnettikäytön lisäksi myös tarvittavat musiikkipuuhat. iBook tarjoaa käytännössä tämän kaiken, mutta pienet puutteet niin ulkokuoressa kuin käytettävyydessäkin hämäävät. Pari esimerkkiä:
– iBookissa ei ole line-in -liitäntää. Sitä varten tarvitsisi erikseen iMicin, jonka edellisen version toimivuudesta minulla ei ole erityisen hyviä kokemuksia.
– iBookin käyttö pelkällä näppäimistöllä ei ole erityisen helppoa. Olen PCn myötä tottunut käyttämään hiirtä mahdollisimman vähän, joten iBookin trackpadiin tarttuminen normaalia useammin turhauttaa. Esimerkiksi Firefoxin kysyessä “Tallennetaanko salasana”, vaihtoehto “Ei” on oletuksena korostettuna. Windowsissa siirtyminen “Kyllä”-vaihtoehtoon on helppoa pelkillä nuolinäppäimillä. OSX:ssä en ole kuitenkaan löytänyt mitään nappia, jonka avulla voisin liikkua vaihtoehdosta toiseen vaan ainoa vaihtoehto on käyttää hiirtä ja klikata haluttua vaihtoehtoa. Vai tietääkö joku oikeasti jonkin muun keinon tähän?

iBook on kyllä ykkösvaihtoehto, mutta ehkä olen tällä hetkellä liian tuudittautunut PC:n helppokäyttöisyyteen (mitä se ei todellakaan esim vianmäärityksissä ja vastaavissa ole) ja itseäni varten muokkaamaani korkeaan käytettävyyteen. iBookin myötä edessä olisi taas uusien rutiinien omaksuminen ja taistelu monien hyväksitodettujen ohjelmien saamiseksi uudelle käyttöjärjestelmälle. Saapa nähdä.

No Comments

  • Jasmo says:

    Nyt kun kehaisit itsemuokkaamaasi korkeaa käytettävyyttä, onkin hyvä aika ottaa varmuuskopiot käyttöjärjestelmästä. :)

  • jukka says:

    olen viikon vanha powerbookin omistaja. siirryin pc:stä kun tuskastuin siihen kertakaikkiaan. sulattelin siirtymistä noin puolitoista vuotta ja nyt olen aivan myyty!
    lähdin liikkeelle siitä tosiseikasta että kaikki käyttämäni ohjelmat täytyy löytyä päivästä yksi eteenpäin myös macista ja näin myös oman siirtymiseni toteutin.
    aika hyvin on kaikki sujunut. hiukan on opettelua ja varomista osx:n suhteen mutta kaikki on jotenkin selvempää vrt pc.

  • Ismo says:

    Kirjoitan tästä uudesta pc-läppäristäni. Hyvin toimii tähän asti. Ja tätä voi jopa käyttää mediasoittimena ilman käyttöjärjestelmän käynnistämistä. whooo :P Seuraavaksi testaan x700 näytönohjaimen nopeuden peleissä.

  • Uninen says:

    Kirjoitit “OSX:ssä en ole kuitenkaan löytänyt mitään nappia, jonka avulla voisin liikkua vaihtoehdosta toiseen vaan ainoa vaihtoehto on käyttää hiirtä ja klikata haluttua vaihtoehtoa.”

    Järjestelmäasetusten kohtasta Näppäimistö ja hiiri löytyy välilehti nimeltä Näppäinoikotiet. Sen alalaidassa on asetus “Siirrä kohdistusta ikkunoissa ja valintatauluissa sarkainta painamalla”. Valitse tuosta kohta “Kaikki säätimet”, niin johan pelittää :) Jos asetuksen haluaa välillä toiseen asentoon, Ctrl-F7 on näppäinkomento, jolla sen saa vaihdettua. Yleisestiottaen väitän, että OS X on _todella_ paljon parempi näppäinkomennoissa kuin Windows.

    Ja mitä tulee tuohon Firefoxin dialogiin, siinä on käytettävyysvirhe josta voi tehdä bugiraportin (näin ne avoimen lähdekoodin ohjelmat kehittyvät!). Valitettavasti ko. selaimen Mac-versio ei muutenkaan ole kovinkaan käyttäjä- ja käyttöjärjestelmäystävällinen.

  • Loopy says:

    Valitettavasti uusia iBook läppärietä ei tullut markkinoille MacExpossa, mutta sen sijaan 15″ MacBook Pro tuli. Hinta tosin on äärimmäisen suolainen.

    Mulla on käytössä tuorein 12″ iBook. Line-Inin puuttuminen on minunkin käyttööni yksi suurimpia puutteita, mutta PC:n löytyminen asunnostani vielä tällä hetkellä kompensoi puutetta.

    Firefoxin puutteisiin en sen koommin puutu, mutta Safarissakin on mahdollista navigoida välilehtiä käyttämällä.

    Ja mitä tuohon Trackpadiin tulee. iBook on ensimmäinen läppärini, ja olin aiemmin vierastanut trackpadin käyttöä. Nyt sen sijaan hiiren ollessa kytkettynä, tulee ennemmin tartuttua trackpadiin. Hiirtä ei ole erityisemmin ikävä.

  • Orion says:

    Joo, harmittaa kyllä tosissaan kun iBookkeja ei tullut, vaikka “luotettavat tahot” niitä tosiaan lupailivat. Saa nähdä kauanko niiden kanssa vielä menee. Toivottavasti tulevat vielä alkavan kevään aikana.

  • Loopy says:

    http://www.macrumors.com/ jeesaa.

    Huhut kertovat seuraavan julkistuksen tapahtuvan toisella neljänneksellä: eli siis kevään / alkukesän puolella.

    13″ Widescreen iBookista on huhuttu, mahtaakohan nimi olla sitten MacBook.

    Saman siten mukaan Steve Jobsin keynotea ei pidetty ns. nuottien mukaan:

    “the claim is that “some very, very cool stuff” was eliminated because of supply issues. The blame is laid on the Core Duo chips. When asked if the products were simply 12″ and 17″ MacBooks, the source claimed the unreleased products are “much cooler”.”

    Kevättä rinnassa :D

Leave a Reply